Suchý Február ? Viete čo to je ?
autor. Mgr. Bc. Alexander Tej
Suchý Február ? Viete čo to je ?
Alkohol verzus abstinencia
Kampaň Suchý február
je výbornou možnosťou “samotestovania”
pre človeka, či má problém s alkoholom bez
toho, aby musel žiadať o pomoc odborníkov.
Kampaň môže byť pre
človeka, ktorý občas pije alkohol, ale nie je od neho závislým, začiatkom
vstupu do závislosti od abstinencie, pozitívnej závislosti od zdravého života
bez alkoholu. “Kto však zistí, že sa objavia u neho problémy po snahe o mesačnú
abstinenciu od pitia, mal by navštíviť odborníka a ak sa zistí, že je závislým,
mal by sa liečiť,” Liečba by potom pri optimálnom priebehu mala trvať 12
mesiacov.
Na otázku, kedy by si
mal človek uvedomiť, že má problém s alkoholom
Je napríklad vtedy,
keď sa pri pokuse o nepitie u neho objaví nepokoj, nervozita či potreba a chuť
na pitie, ktorej len s premáhaním odoláva. Keď aj človek dokáže mesiac nepiť,
ak je to však s väčším či menším premáhaním, je to pre neho varovný signál, že
by sa v budúcnosti mohol ľahko stať závislým. Ak nevydrží mesiac abstinovať, či
sa dostavia väčšie problémy pri pokuse o abstinenciu, mal by vyhľadať odborníka
na diagnostiku a liečbu závislosti od alkoholu.
Na Slovensku stále
cítiť regionálne rozdiely v konzumácii alkoholu, hoci oficiálne aktuálne prieskumy
chýbajú. Existujú tradičné oblasti, kde sa viac preferujú liehoviny, slivovica,
hruškovica či vodka, a to na severe, východe Slovenska, ale aj v niektorých
okresoch západného Slovenska.
Naopak, v typických
vinárskych oblastiach, či už v okolí Bratislavy, Nitry alebo na juhovýchode
Slovenska, ide predovšetkým o konzumáciu vína. “Liehoviny sa kombinujú bežne s
pivom. Preferenční konzumenti vína to však nerobia. Víno s pivom dokopy nejde,”
čo sa týka kvantity, tak menej ťažkých zdravotných poškodení spôsobených
alkoholom, a viac ľudí – striedmych konzumentov či abstinentov z vlastného
rozhodnutia – vidno tam, kde je vyššia životná úroveň – vo väčších mestách.
Zároveň sa sem však sťahuje aj viac bezdomovcov, ktorí majú problém s nadmerným
pitím a so závislosťou od alkoholu.
Dá sa Slovákom vôbec nepiť,
keďže alkohol je prítomný na oslavách i vo všednom dni, možné to je. “Stále sa
rozširuje skupina tých, čo abstinujú aj bez toho, aby ich k tomu doviedla
závislosť alebo iné poruchy zdravia spôsobené alkoholom. Za abstinenta možno
podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie považovať človeka, ktorý za
posledných 12 mesiacov vôbec nepil. A tých je medzi občanmi Slovenska podľa
niektorých pilotných odhadov až okolo 20 percent.